Konstrukcja
Twoja Droga:
Proszę o pomoc
Muszę zbudować trójkąt ABC mając daną podstawę AB oraz środkowe poprowadzone do boków AC i BC.
Chciałabym zapytać czy dobrze rozumiem zadanie. Czy w tym zadaniu mam podaną długość
środkowych tak jak na czarnym rysunku czyli mam ich dokładną długość kończącą się w połowie
boku, ale w tym przypadku gdzie tu cała konstrukcja ? Czy może tak jak w czerwonym trójkącie
gdzie mam środkowe i korzystając z własności podzielności środkowych samemu trzeba wyznaczyć
końce tych środkowych ? A może coś zupełnie innego ?
22 wrz 14:50
g: Może być i tak i tak, to znaczy że podane są albo kierunki, albo długości środkowych.
Są to wtedy dwa różne zadania. Oba są wykonalne.
22 wrz 15:30
Twoja Droga: Czy mógłbyś mnie trochę podprowadzić do rozwiązania tego zadania według rysunku
czarnego ?
22 wrz 15:37
g:
Wersja gdy podane są kierunki S1 i S2.
Znaleźć punkty A
1 i B
1, takie że A
1P = AP i B
1P = BP,
Poprowadzić przez A
1 i B
1 proste równoległe do kierunków środkowych,
Ich przecięcie da punkt C trójkąta.
22 wrz 15:42
Twoja Droga: A ta druga wersja, gdy podane są długości środkowych jak będzie się prezentować ?
22 wrz 15:49
g:
Wersja gdy znane są długości środkowych: b i c.
Znajdujesz punkt P, wiedząc że jest w odległości 2b/3 od A i 2c/3 od B,
Przedłużasz środkowe do pełnych długości b i c, masz punkty A
1 i B
1.
22 wrz 15:50
Twoja Droga: hmm . . nie rozumiem jednego, ( proszę mi wybaczyć jeżeli to żałosne ) ale w zadaniu jest
napisane, że mam poprowadzone środkowe do odcinków, czyli znam ich dokładną długość, to
dlaczego muszę przedłużać środkowe do pełnych całości skoro ja je mam bo są jako dane w
zadaniu ?
22 wrz 16:00
g: To w końcu co masz dane i co chcesz wyznaczyć? Narysuj to dokładnie.
22 wrz 16:07
Twoja Droga:
Zadanie brzmi dokładnie jak pierwsza linijka mojej prośby. Mam dany odcinek AB i środkowe
poprowadzone do boków AC i BC, nic więcej dlatego też pytam czy ten rysunek ma sens i czy
takie analizowanie zadania jest poprawne bo w sumie skoro mam odcinek AB i końce środkowych to
co broni mi przeprowadzić odcinek BC przez punkt F ?
22 wrz 16:15
g: Jeżeli tak to interpretujesz, że punkty E, F są znane to w porządku. Ale wtedy to zadanie jest
trywialne.
22 wrz 16:20
Twoja Droga: ok, chyba już wiem jak to rozwiązać. Dziękuję bardzo za pomoc
22 wrz 16:28
22 wrz 16:36
Twoja Droga: Nie, to pewnie kolega pytał
22 wrz 16:38