matematykaszkolna.pl
Konstrukcja Twoja Droga: rysunekProszę o pomoc emotka Muszę zbudować trójkąt ABC mając daną podstawę AB oraz środkowe poprowadzone do boków AC i BC. Chciałabym zapytać czy dobrze rozumiem zadanie. Czy w tym zadaniu mam podaną długość środkowych tak jak na czarnym rysunku czyli mam ich dokładną długość kończącą się w połowie boku, ale w tym przypadku gdzie tu cała konstrukcja ? Czy może tak jak w czerwonym trójkącie gdzie mam środkowe i korzystając z własności podzielności środkowych samemu trzeba wyznaczyć końce tych środkowych ? A może coś zupełnie innego ?
22 wrz 14:50
g: Może być i tak i tak, to znaczy że podane są albo kierunki, albo długości środkowych. Są to wtedy dwa różne zadania. Oba są wykonalne.
22 wrz 15:30
Twoja Droga: Czy mógłbyś mnie trochę podprowadzić do rozwiązania tego zadania według rysunku czarnego ?
22 wrz 15:37
g: rysunekWersja gdy podane są kierunki S1 i S2. Znaleźć punkty A1 i B1, takie że A1P = AP i B1P = BP, Poprowadzić przez A1 i B1 proste równoległe do kierunków środkowych, Ich przecięcie da punkt C trójkąta.
22 wrz 15:42
Twoja Droga: A ta druga wersja, gdy podane są długości środkowych jak będzie się prezentować ?
22 wrz 15:49
g: rysunekWersja gdy znane są długości środkowych: b i c. Znajdujesz punkt P, wiedząc że jest w odległości 2b/3 od A i 2c/3 od B, Przedłużasz środkowe do pełnych długości b i c, masz punkty A1 i B1.
22 wrz 15:50
Twoja Droga: hmm . . nie rozumiem jednego, ( proszę mi wybaczyć jeżeli to żałosne ) ale w zadaniu jest napisane, że mam poprowadzone środkowe do odcinków, czyli znam ich dokładną długość, to dlaczego muszę przedłużać środkowe do pełnych całości skoro ja je mam bo są jako dane w zadaniu ?
22 wrz 16:00
g: To w końcu co masz dane i co chcesz wyznaczyć? Narysuj to dokładnie.
22 wrz 16:07
Twoja Droga: rysunekZadanie brzmi dokładnie jak pierwsza linijka mojej prośby. Mam dany odcinek AB i środkowe poprowadzone do boków AC i BC, nic więcej dlatego też pytam czy ten rysunek ma sens i czy takie analizowanie zadania jest poprawne bo w sumie skoro mam odcinek AB i końce środkowych to co broni mi przeprowadzić odcinek BC przez punkt F ?
22 wrz 16:15
g: Jeżeli tak to interpretujesz, że punkty E, F są znane to w porządku. Ale wtedy to zadanie jest trywialne.
22 wrz 16:20
Twoja Droga: ok, chyba już wiem jak to rozwiązać. Dziękuję bardzo za pomoc emotka
22 wrz 16:28
22 wrz 16:36
Twoja Droga: Nie, to pewnie kolega pytał
22 wrz 16:38