Wzajemne położenie prostej i okręgu.
OPO: POMOCY


MAM TAKIE ZADANIE I KOMPLETNIE NIE WIEM JAK TO ROZWIĄZAĆ:
Napisz równania stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k:
o: x
2 + y
2 − 8x− 6y +16=0; k: y=−x
Eta:
są dwa sposoby rozwiazania :
1/ sposób
styczna ma równanie y = −x +b bo współczynniki kierunkowe a
1=a
2 = −1
rozwiązujac układ równań z okręgiem
nakładasz warunek na deltę Δ=0 −−− i wyznaczysz "b"
2/ sposób
styczna y = −x +b prxzekształcam do postaci ogólnej
styczna:
−x −y +b=0
o: x
2 +y
2 −2ax −2by +c=0 S( a,b) r =
√a2 +b2 −c
−2a = −8 => a =4
−2b= −6 => b = 3
S( 4, 3) r=
√42 +32 −16=
√9= 3
odległość punktu S od tej stycznej musi = r
ze wzoru
prosta Ax +By +C =0 P( x
o,y
o)
| | IA*xo+B*yo +cI | |
d= |
|
|
| | √A2 +B2 | |
| | I4*(−1) +3(−1) +bI | | I−7+bI | |
więc d= r = |
| = |
|
|
| | √ (−1)2 +(−1)2 | | √2 | |
więc I−7+bI = r*
√2
I−7+bI= 3
√2
to: −7 +b = 3
√2 lub −7 +b = −3
√2
b =7+ 3
√2 lub b=7 −3
√2
to styczne ( jest ich dwie) mają równania:
y = −x +7+3√2 i y= −x +7−3√2