parametr
Fimpson: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|x+4|−|x−1| na podstawie wykresu:
a)wyznacz parametr m , dla którego rozwiązaniem równania f(x)=1−2m jest liczba −2
narysowałem wykres funkcji i co dalej
22 wrz 13:14
Omikron: Rozwiązanie równania czyli x=−2
Odczytaj f(−2) i oblicz m.
22 wrz 13:19
Fimpson: mi wyszło m=−1 a w odpowiedzi jest m=1
źle przepisałem f(x)=|x+4|−|1−x|
f(2)=|−2+4|−|1+2|=2−3=−1
gdzie robię błąd?
22 wrz 13:23
Fimpson: a niee już rozumiem
trzeba podstawić pod f(x)=1−2m teraz −1 − wyjdzie m=1
22 wrz 13:24
Fimpson: dobrze to robię
22 wrz 13:26
Fimpson: aha już mi wyszło nieważne
22 wrz 13:28
Omikron: Tak.
f(−2)=−1
−1=1−2m
2m=2
m=1
22 wrz 13:29
Fimpson: dokładnie tak samo zrobiłem
22 wrz 13:30
Puma:

y=1−2m
y=−1 dla m=1 .
22 wrz 13:31