liczby zespolone
Bartek: −6argz = 0 +2kπ
A co z minusem? W skoczylasie jest rozwiązanie bez minusa. Nie wiem jak oni to liczyli. Mnie
jak
| | Lπ | |
wół wychodzi (− |
| ) L=0,1,2,3,4,5 |
| | 3 | |
22 wrz 12:56
Bartek: Czy wrzucić treść zadania? Wrzuciłem tak bez treści, bo chodzi mi tylko o sformułowanie wyniku.
22 wrz 13:09
PW: Co rozumiesz przez argz?
22 wrz 13:11
PW: Tak, daj całe zadanie.
22 wrz 13:11
Bartek: Stosując postać wykładniczą liczby zespolonej z rozwiąż podane równanie:
((sprzężenie z)6)=4*|z2|
argz = argument z, czyli, no właśnie tu nie ma takiego symbolu. Nie wiem, może ten γ.
Ja już właściwie kumam to zadanie, ale nie rozumiem dlaczego oni w rozwiązaniu zignorowali ten
minus.
22 wrz 13:49
Bartek: 
?
Tzn. nie chcę popędzać. To w sumie nie pogotowie ratunkowe.
22 wrz 14:20
Benny: r
6e
−6iφ=4r
2*e
0
r
6=4r
2
r
2(r
4−4)=0
r=0 lub r=
√2
6φ=−2kπ
φ
3=π
z
i=
√2φ
i, i∊{1,2,3,4,5}
z
6=0
22 wrz 15:24
Bartek: No dobra, ale niby z jakiej paki −k nagle zrobiło się t ? Tzn. ja wiem, że tak nakazuje logika.
Jednak skoro w obliczeniach jest −k, to chyba powinno być −k zamiast dodatniej stałej.
22 wrz 16:09
Benny: Jakiej stałej? Zrobiłem sobie po prostu podstawienie −k=t, czemu nie?
22 wrz 16:12