wykresy funkcji
Fimpson: naszkicuj wykres funkcji
f(x)=|3−x|−3|x−1|
22 wrz 12:26
Jack:
Rozbij na 3 przedziały i rysuj

1) dla x ∊ (−
∞ − 1>
f(x) = 3−x −3(−x+1) = 3 − x + 3x − 3 = 2x
zatem w tym przedziale rysujesz prosta y = 2x
2) dla x ∊ (−1 ; 3>
f(x) = 3−x − 3(x−1) = 3−x −3x + 3 = − 4x + 6
3) dla x ∊ (3;
∞)
f(x) = −3 + x −3(x−1) = −3 + x −3x + 3 = −2x
i tyle.
22 wrz 12:30
Fimpson: czego do −1 a nie 1
22 wrz 12:32
Fimpson: skoro x−1=0
x=1
22 wrz 12:33
Fimpson: 3−x=0 x−1=0
x=3 x=1
czego nie ma takich przedziałów
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−>
1 3
22 wrz 12:39
Omikron: Jack, sie pomylił, tak, powinno 1 być.
22 wrz 12:48
Jack: tak, dokladnie tak jak Omikron napisał
22 wrz 15:27