Parzystosc i nieparzystosc
Puma: Zbadaj parzystosc i nieparzystosc nastepujacych funkcji
1. y=x*|x|
3. y=[x]
4. y=sinx
4. f(x)=sinx
f(−x)=sin(−x)= −sin(x) funkcja jest nieparzysta
| | sin(−x) | | −sinx | | sinx | |
f(−x)= |
| = |
| = |
| funkcja jest parzysta |
| | −x | | −x | | x | |
| | cos(−x) | | cosx | | cosx | |
f(−x)= |
| = |
| = − |
| funkcja jest nieparzysta |
| | −x | | −x | | x | |
| | 1 | | −1 | | 1 | |
f(−x)= |
| = |
| = − |
| === moge tak zapisac ? jesli tak to jest |
| | (−x)−2 | | x−2 | | x−2 | |
nieparzysta
| | 1−(−x2)2 | | 1−x2 | | 1−x2 | | 1−x2 | |
f(−x)= |
| = |
| = |
| = − |
| funkcja |
| | (−x)−(−x3 | | −x+x3 | | x3−x | | x−x3 | |
jest nieparzysta
W pierwszych 3 prosze o wyjasnienie
22 wrz 11:29
Omikron: W 7 w mianowniku zostaje x+2
W pierwszych trzech tak samo jak w pozostałych licz f(−x).
|−x|=|x|
22 wrz 11:56
Puma: Dzien dobry [N[Omikron]
Jesli bys chcial to rozpisz nr 7 bo w odpowiedzi mam ze jest ani parzysta ani nieparzysta
a nie wiem jak to udowodnic
i to samo funkcja nr 3
nr 1
f(x)=x*|x|
f(−x)= −x*|−x|= −x*|x| nieparzysta
tak to ma byc ? Bo z wykresu wiem ze wykres jest symetryczny wzgledem poczatku ukladu
wspolrzednych
22 wrz 12:09
Omikron: 1 dobrze.
| | 1 | |
W 7 wychodzi ostatecznie − |
| |
| | x+1 | |
Nic więcej z tym nie zrobisz więc funkcja nie jest parzysta i nie jest nieparzysta.
Trzeciego już nie da się dalej przekształcić (zostaje [−x]) więc też nie jest parzysta i nie
jest nieparzysta. W tego typu zadaniach musisz starać się przekształcić co się da, a jeżeli
już nic więcej nie zrobisz i nie wyszło f(x) ani −f(x) to stwierdzasz brak parzystości i
nieparzystości.
22 wrz 12:34
Puma: Dzięki .
22 wrz 12:49
Omikron: Jeszcze ewentualnie jak chcesz sprawdzić czy błędu nie zrobiłeś, to zrób pomocniczy wykres.
22 wrz 12:51