Reszta większa od dzielnika
gielczunator: Problem z zapisem reszty z dzielenia.
Dobry wieczór. Zadanie brzmi: Reszta z dzielenia liczby a przez 7 jest równa 3. Wyznacz resztę
z dzielenia sześcianu liczby a przez 7.
Mój prowizoryczny zapis na kartce wyglądał następująco (gdzie zamiast "=" są potrójne
kreseczki)
a = 3 (mod 7)
a3 = 33 (mod 7)
a3 = 9 (mod 7)
I co teraz? Czy mogę zapisać równoważnie:
a3 = 2 (mod 7) ?
Co ogólnie w sytuacji kiedy reszta wychodzi > dzielnika ?
22 wrz 00:03
Janek191:
Inny sposób :
a = 7 n + 3
a3 = ( 7 n + 3)3 = 343 n3 + 441 n2 + 189 n + 27 =
= 7*( 49 n3 + 63 n2 + 27 n + 3) + 6
Reszta jest równa 6.
22 wrz 06:44
22 wrz 08:17
jc: Dlaczego uważasz, że wikipedia nie jest zbyt dobrym źródłem? Tak mówią w szkołach,
a potem studenci korzystają z naprawdę słabych źródeł (przed czym już nie są ostrzegani).
22 wrz 08:26
Jack: wikipedia sama w sobie jest dobra, ale oryginalna − angielska. W Polskiej jest znacznie wiecej
bledow i wlasciwie nikt tego nie poprawia.
22 wrz 09:34