zapisz
Will: Zapisz to wyrażenie w najprostszej postaci:
(x6+x4+x2+1) / (x3+x2+x+1)
21 wrz 22:10
21 wrz 22:12
Mila:
| (x6+x4+x2+1) | |
| = |
| (x3+x2+x+1) | |
| | x4*(x2+1)+(x2+1) | |
= |
| = |
| | x2(x+1)+(x+1) | |
| | (x2+1)*(x4+1) | |
= |
| = |
| | (x+1)*(x2+1) | |
21 wrz 22:24
Mila:
x≠−1
21 wrz 22:25
Will: Dziękuje
21 wrz 22:35
jc:
| x6+x4+x2+1 | | x2−1 | | x6+x4+x2+1 | |
| = |
| |
| |
| x3+x2+x+1 | | (x+1)(x−1) | | x3+x2+x+1 | |
| | x8−1 | | x4+1 | |
= |
| = |
| |
| | (x+1)(x4−1) | | x+1 | |
21 wrz 22:38
Mariusz:
Wspólny dzielnik możesz znaleźć biorąc reszty z kolejnych dzieleń
x
3−x
2+x−1
x
6+x
4+x
2+1:x
3+x
2+x+1
x
6+x
5+x
4+x
3
−x
5−x
3+x
2+1
−x
5−x
4−x
3−x
2
x
4+2x
2+1
x
4+x
3+x
2+x
−x
3+x
2−x+1
−x
3−x
2−x−1
2x
2+2
1/2x+1/2
x
3+x
2+x+1:2x
2+2
x
3+x
x
2+1
x
2+1
0
Ułamek
możemy skrócić przez x
2+1
22 wrz 01:06