równ
gregor: potrzebuje pomocy
wykaż, że równanie x9 − 9x + 15=0 ma dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste
21 wrz 21:45
grthx: Proponuje zrobic wykres funkcji y=x9−9x=15
21 wrz 21:50
maniek: wykresy funkcji f(x)=x9 i g(x)=9x+15
to elementarne funkcje
21 wrz 21:52
ICSP: Zrobienie wykresu to nie dowód.
21 wrz 22:24
zef: Ktoś to rozwiąże ?
21 wrz 22:38
ICSP: f(x) = x9 − 9x + 15
f'(x) = 0 ⇒ x = ± 1
f(−1) > 0 , f(1) > 0
f↗ : x ∊ (− ∞ ; 1] oraz [1 , ∞)
f↘ : x ∊ [−1 . 1]
oraz limx → −∞ = −∞, więc
na przedziale (−∞ ; −1] funkcja posiada jedno miejsce zerowe (jest rosnąca). Natomiast gdy x >
−1 mamy f(x) > 0.
21 wrz 22:44
Qulka: pochodna.... i max i min >0
21 wrz 22:45
Benny: @
Qulka, Tobie chyba pasuje bardziej złowrogi kolor, a nie jakiś niebieski
21 wrz 22:47
Metis: Zgapiliście
21 wrz 22:48
Qulka: Benny 
czemu

.... ja jestem taka niespotykanie spokojna, milusia kuleczka
21 wrz 22:52
jc:
f (x) = x9 − 9x + 15
Patrzymy na znaki pochodnej f ' (x) = 9(x8 − 1).
f rośnie w przedziale (−∞,−1], maleje w przedziale [−1,1], i znów rośnie na przedziale [1,∞).
f(−1) = 23, f(1) = 7, f(−2) < 0. Zatem ma jeden pierwiastek leżący pomiędzy −2 a −1.
21 wrz 22:53
Benny: No taaaak, ale w każdej kobiecie drzemie wielkie zwierze, prędzej czy później pokaże pazurki
21 wrz 22:57
Qulka: pazurki

do pracy z klawiaturą

to chyba tylko szalone zwierzątka
21 wrz 23:07
Benny: No w dzisiejszych czasach tylko takie zwierzątka się liczą
21 wrz 23:10
Qulka: umiesz liczyć..licz na siebie

, a zdecydowanie nie na szalone zwierzątka...
21 wrz 23:14
Metis: Nie jesteście aż tak szalone
22 wrz 00:07
zombi: Podobne zadanko do tego teraz mi się przypomniało z jakiegoś konkursu.
Pokazać, że równanie x111+x222+x333 = 2014 ma tylko jedno rozwiązanie.
Da się bez pochodnych!
22 wrz 01:07
ICSP: Dla x < 0 mamy
x111 * [ 1 + x111 * x222] < 0 jako iloczyn liczby ujemnej i dodatniej
Dla x > 0 funkcja jest rosnaca jako suma trzech funkcji rosnących
Dla x = 0 mamy 0 = 2014 dodatkowo limx → ∞ f(x) = ∞ ⇒ na przedziale [0 ; ∞)
znajduje się miejsce zerowe i jest ono jedyne.
22 wrz 08:25
Puma: Wykres tez ulatwia rozumowanie.
22 wrz 10:54
zombi: A bez granicy? Metodą z 1 klasy liceum
22 wrz 14:44
ICSP: Wystarczy policzyć f(2).
22 wrz 17:20
grtrhx: A gregor ma to w 5 literach .
nawet nie raczyl sie raz odezwac tak samo jak w zadaniu zwartosci bezwzglednej .
22 wrz 17:33