matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
igor:
x
3
* |x| +8x = 0
21 wrz 21:18
Qulka:
x=0 x=2i x=−2i
21 wrz 21:23
Mila:
1) x≥0 |x|=x x
3
*x+8x=0 x*(x
3
+8)=0 x=0 lub x
3
=−8 x=0 lub x=−2∉D 2) x<0 |x|=−x x
3
*(−x)+8x=0 −x*(x
3
−8)=0 x=0 x=2∉D odp. x=0
21 wrz 21:25