Łatwe zadanie z fizyki.
Macko z Bogdanca:

Łatwe zadanie z fizyki.
Rysunek przedstawia dwa ladunki roznoimienne o jednakowych wartosaciach w punkcie lezacym
na polowie odleglosci pomiedzy nimi:
a)tylko natezenie pola elektrostatycznego jest rowne zero
b)tylko potencjal elektr... jest rowny zero
c)obie wielkosci sa rowne zero
d)obie wielkosci sa rozne od zera.
Natezenie to suma wektorow, wiec E>0
| | kQ | |
Potencjal: V={Ep}{q}= |
| |
| | r | |
| | kQ | | k(−Q) | | 1/2d | |
V=V1+V2= |
| + |
| * |
| =>Q−Q=0 |
| | | | | | k | |
Odp B. Jest to dobrze?
Macko z Bogdanca:

@Qulka
A gdyby pytanie bylo zformulowanie np.
W polu elektorsytatycznym ladunku dodatniego Q obrano 2 punkty: K i P, przy czym r
k=1/2r
p
Jezeli w punkcie P zostanie umieszczony ladunek −Q to...
Potencjal w punkcie K analogicznie do przykladu 1szego zmaleje.
| | kQ | |
Bo przed dodaniem ladunku −Q V= |
| =>V>0, a wiaodmo, ze po dodaniu |
| | | |
potencjalow, gdy ,,dodamy ladunek −Q'' otrzymamy 0
A z natezenie moge zostawic poprostu tak?
Przed dodaniem ladunku −Q Wartosc wektorowa natezenie wynosila E
1
zaś po dodaniu ladunku −Q, Wartoscia wektorwoa natezenia bedzie E
1+E
2
E
1+E
2>E
1 (jesli to jest dobrze , to wystarczy?)
Probowalem to policzyc , ale nie wiem czy jest dobrze
Przed dodaniem ladunku −Q
Po dodaniu ladunku −Q
Natezenie wzrosnie o 2 razy. To jest dobrze? Jesli tak to czy wystarczy E
1+E
2>E
1, czy trzeba
liczyc

?
Qulka: policzone dobrze tylko zjadłeś kwadraty w mianowniku, ale je policzyłeś

to zależy od treści..jak masz abc to wystarczy że wiesz... bez liczenia