dd
Kuba: Porównaj liczby bez użycia kalkulatora
c=log tg1 + log tg2 +... + log tg89
Ktoś wie jak to uprościć

?
21 wrz 20:30
Janek191:
c = log ( tg 1*tg 2 * ... *tg 89) = log 1 = 0
21 wrz 20:32
Kuba: a niby jak z tego w nawiasie wyjdzie 1

?
21 wrz 20:33
Omikron: loga+logb=log(a*b)
tgα=ctg(90−α)
tgα*ctgα=1
logtg1+logtg2+...+logtg89=log(tg1*tg2*tg3*...*tg89)=log(tg1*tg2*...*tg45*...
.ctg2*ctg1)=log(tg45)=log(1)=0
21 wrz 20:33
Kuba: Faktycznie, dziękuję bardzo

Mam jeszcze problem z d= 7
log8 3 − 3
log8 7
21 wrz 20:36
Janek191:
21 wrz 20:37
Kuba: Potrzebuję tylko pomysł , nie musicie tracić czasu na liczenie
21 wrz 20:37
Janek191:
To już dzisiaj było

− podobne
21 wrz 20:38
Kuba: okej w takim razie poszukam
21 wrz 20:40
Kuba: nie mogę znaleźć więc jednak prosiłbym o pomoc
21 wrz 20:44
Kuba: albo chociażby link do tamtego zadania
21 wrz 20:44
Janek191:
Szukaj u ROBSONA
21 wrz 20:45
Kuba: już mam , bardzo dziękuję
21 wrz 20:46