f. homograficzna
zef: Potrzebuję jakieś podchwytliwe/trudne zadanie z f.homograficznej, macie coś ?
21 wrz 20:28
Jack: yyy, daj chwile, poszukam moze znajde takie kartki gdzie liczylem powtorki do matury
21 wrz 20:31
zef:
21 wrz 20:31
Jack: 2 losowe zadanka (nwm czy trudne czy latwe)
| | 2x−1 | |
1. Wykres funkcji f(x) = |
| nie ma punktów wspólnych z prostą x= − 2. |
| | ax+6 | |
Oblicz a oraz wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji f z prostą y=x
| | 2x+1 | |
2. Uzasadnij, że dla dowolnego m ∊ R wykresy funkcji f(x) = |
| |
| | x−2 | |
oraz g(x) = m
2x+1 mają conajmniej jeden punkt wspólny.
Wyznacz współrzędne punktów wspólnych wykresów tych funkcji dla m =
√2
21 wrz 20:37
Jack: zef − masz jakies gg albo cos takiego?
Bym Ci mogl podeslac
21 wrz 20:45
Jack:
A to jest fajne zadanko

(zamkniete)
| | | |
3. Do zbioru wartości funkcji f(x) = |
| nie należy liczba ? |
| | 4x+8 | |
a) − 1/6
b) − 2/3
c) 1
d) − 2
21 wrz 20:53
zef: | 2x−1 | |
| , brak punktów wspólnych oznacza że prosta x=−2 jest asymptotą |
| ax+6 | |
a(−2)+6=0
−2a=−6
a=3
f(x)=x
2x−1=3x
2+6x
3x
2+4x+1=0
Δ=4
x1=−1
x1=y1
punkty to:
(x1,y1),(x2,y2)
Zad 2
f(x)=g(x)
2x+1=m
2x
2−2m
2x+x−2
x
2(m
2)−x(1+2m
2)−3=0
co najmniej 1 pkt wspólny więc Δ≥0
Δ=(1+2m
2)
2−4(m
2)(−3)
Δ=1+4m
2+4m
4+12m
2
Δ=4m
4+16m
2+1
4m
4+16m
2+1≥0
m
2=t, t≥0
4t
2+16t+1≥0
Δ=256−16
Δ=240
√Δ=4
√15≈15,49
| | −16−4√15 | |
t1= |
| − ujemne odpada ze względu na t≥0 |
| | 8 | |
| | −16+4√15 | |
t2= |
| − ujemne odpada ze względu na t≥0 |
| | 8 | |
Czyli wiemy że funkcja 4m
4+16m
2+1 nie ma miejsc zerowych i znajduje się nad osią x (a>0) −
zawsze większe od zera
b)
2x+1=2x
2−3x−2
2x
2−5x−3=0
Δ=25+24
| | −1+1 | |
y1 dla x1: |
| =0 A(−0,5;0) |
| | −0,5−2 | |
| | 7+1 | | 8 | | 32 | | 14 | | 32 | |
y2 dla x2: |
| = |
| = |
| B( |
| ; |
| ) |
| | 144−2 | | 6/4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
Masz może odpowiedzi ?
21 wrz 21:00
grthx: Z dzialu funkcje wymierne
W trojkacie ostrokatnym ABC Bok BC=2a AB=Ac=x
Wyznacz jako funkcje x stosunek odcinkow na jakie wysokosc AD dzieli wysokosc BE i sporzadz
wykres tej funkcji
21 wrz 21:06
21 wrz 21:10
zef: Jack
możesz pisać tutaj:
60565026
21 wrz 21:11
Jack: 1.

2. Ten drugi punkt źle obliczony, ale widzę pomyłkę
5+7 napisałeś że = 14

ale zadania ogólnie
21 wrz 21:12
Omikron: Z homograficznej konkretnie nie znalazłem, pomyśl nad takim z wymiernej:
Wyznacz wszystkie punkty o obu współrzędnych całkowitych należące do wykresu funkcji
Jak kojarzysz ten typ zadania to będzie bardzo proste, jak nie to nie wiem. Próbuj
21 wrz 21:14
zef: x>0 i y>0
(x
2−x+1)>0
Δ=1−4 <0
wykres znajduje się cały nad osią x bo a>0
czyli y∊R a x>0
Dobrze ?
21 wrz 21:21
zef: Ewentualnie jeszcze przychodzi mi na myśl odpowiedź w tym przypadku y>q (q jako druga
współrzędna wierzchołka) a x>0
21 wrz 21:26
Qulka: przeczytaj polecenie
21 wrz 21:28
zef: Całkowitych... przeczytałem że chodzi o dodatnie.. zaraz spróbuję jeszcze raz
21 wrz 21:29
zef: | | 2 | |
f(x)=x2−x+1− |
| (po podzieleniu 2 wielomianów) |
| | x+1 | |
| | 2 | |
skoro musi być całkowite to − |
| musi być całkowite i x2−x+1 także |
| | x+1 | |
dla x{−3,−2,1,0} i sprawdzam dla tych x'ów które są dzielnikami liczby −2 czy funkcja przyjmie
wartość całkowitą
f(−3)=13+1=14
f(−2)=7+2=9
f(1)=0
f(0)=−1
punkty to:
(−3,14) (−2,9) (1,0) (0,1)
Fajne zadanie
21 wrz 21:41
Omikron: No i super
21 wrz 23:32
jc: Znajdź taką funkcję f(x)=(ax+b)/(cx+d), że f nie jest identycznością,
ale f( f( f( x ))) = x (nie przejmuj się dziedziną).
21 wrz 23:56