geo analityczna
Mariusz: POMOCY







!
Oblicz długośc cieciwy okręgu o podanym równaniu zawartej w prostej l
x
2+y
2−6x−8y+15 =0
l: x+2y−6=0
7 sty 20:29
Bogdan:
Trzeba najpierw rozwiązać układ równań.
1. x2 + y2 − 6x − 8y + 15 = 0
2. x + 2y − 6 = 0 ⇒ x = 6 − 2y
1. (6 − 2y)2 + y2 − 6(6 − 2y) + 15 = 0 itd.
Po rozwiązaniu otrzymasz współrzędne dwóch punktów A = (x1, y1), B = (x2, y2), są to
punkty wspólne prostej i okręgu. Wyznacz długość odcinka AB:
|AB| = √ (x1 − x2)2 + (y1 − y2)2 .
7 sty 22:35
Karcia: Proszę o pomoc:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi równej 9. Wyznacz długość wysokości
ostrosłupa i oblicz jego objętość.
9 paź 19:05