rozwiąż równanie trygonometryczne
Wiciu: Witam serdecznie , potrzebuje pomocy bo widocznie ogłupiałem

rozwiąż równanie:
tgx+ctgx=2
1=2sinxcosx
1=sin2x dochodzę do czegoś takiego i nie rozumiem w jaki sposób zredukowaliśmy cosx
proszę o pomoc

Dziękuje
21 wrz 19:56
Saizou :
jest taki wzór sin(2x)=2sinxcosx
21 wrz 19:57
Janek191:
Jest taki wzór
sin 2x = 2 sin x*cos x
21 wrz 19:59
Wiciu: Dziękuje Bardzo
21 wrz 20:04
PW: Z nudów podam inny pomysł (korzystajmy z dobrodziejstw algebry):
Równanie ma postać
Jedynym rozwiązaniem tego równania jest a = 1, co oznacza że
tgx = 1.
22 wrz 10:03