matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Potegi
Pilnauczennica:
Pomocy
! Wykaż że 1)
3
√
7 + 5
√
2
−
3
√
5
√
2
− 7
= 2. Pod pierw 3 st jest 7 + 5
√
2
i 5
√
2
−7 2)
3
√
6 +
√
847/27
+
3
√
6 −
√
847/27
= 3. Pod pierw 3 st jest 6 +
√
847/27
21 wrz 19:47
Janek191:
7 + 5
√
2
= ( 1 +
√
2
)
3
5
√
2
− 7 = (
√
2
− 1)
3
21 wrz 19:50