matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Tomm:
S
n
to suma n początkowych wyrazów ciągu a
n
: S
n
= a
1
+ a
2
+ a
3
+ ...+ a
n
. wiadomo że S
n
=
n
4n+1
, gdzie N∊N
+
. Oblicz S
2
, a
2
, a
6
i a
n
. Obliczyłem S
2
i a
2
i a
6
a jak obliczyć a
n
?
21 wrz 19:39
Saizou :
a
n
=S
n
−S
n−1
21 wrz 19:51