równanie
kaska: Proszę o pomoc

(x + 1)(|x| − 2) = 2
21 wrz 19:29
Janek191:
x + 1 = 2 i I x I − 2 = 1
lub
x + 1 = 1 i I x I − 2 = 2
lub
x + 1 = − 2 i I x I − 2 = − 1
lub
x + 1 = − 1 i I x I − 2 = − 2
21 wrz 19:37
21 wrz 19:39
Janek191:
W liczbach całkowitych równanie nie ma rozwiązania.
21 wrz 19:39
Jack: no więc nie lepiej tak ? :
1) dla x < 0
(x+1)(−x−2) = 2
−x2 − 3x − 2 = 2
x2 + 3x + 4 = 0
Δ =...
x1 = ...
x2 = ...
i sprawdzamy czy spelnia zalozenie x<0
2) dla x ≥ 0
(x+1)(x−2) = 2
x2 −x − 2 = 2
x2 − x − 4 = 0
Δ = ...
i sprawdzamy czy sa rozwiazania, jak sa to czy spelniaja warunek x ≥ 0
21 wrz 19:45