Wyznacz pochodną funkcji.
Wrak: Wyznacz pochodną funkcji: f(x)=(2√x + x2 + 1)(x − 1x)
Mógłby mi ktoś to rozpisać? Kilka razy rozwiązywałem, ale cały czas nie wychodzi mi prawidłowy
wynik. Poprawna odpowiedź to: f'(x)=3x2 + 1x2 + 3√x + 1x√x
21 wrz 19:13
Jack: f(x) = a * b
zatem
f ' (x) = a' * b + b' * a
czyli
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f ' (x) = ( |
| + 2x) * (x− |
| ) + (1+ |
| ) * (2√x+x2+1) |
| | √x | | x | | x2 | |
21 wrz 19:17
Wrak: Właśnie do tego momentu dochodzę, ale po pomnożeniu i dodaniu wynik jest tylko częściowo zgodny
z odpowiedzią.
21 wrz 19:54
Jack:
| | 1 | | 2√x | | 1 | |
... = √x − |
| + 2x2 − 2 + 2√x + x2 + 1 + |
| + 1 + |
| = |
| | x√x | | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
= 3√x − |
| + 3x2 + |
| + |
| = |
| | x3/2 | | x3/2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
= 3√x + 3x2 + |
| + |
| |
| | x2 | | x3/2 | |
i to jest poprawny wynik.
21 wrz 20:03