Pilne
delka: 1. Obrazem punktu P(4,−8) w jednokładności o środku S(−3,−2) jest punkt P1 (−5 1/3,0). Zatem
skala tej jednokładności jest równa: Odp. −1/3
2. Pole czworokąta ABCD,gdzie A(−5,−2), B(4,1), C(−2,8), D(−6,3), jest równe: Odp. 53
21 wrz 18:58
grthx:

Obliczyc pole P
1 trojkata DCb
Obliczyc pole P−2 trojta DAB
DOdac do siebie
21 wrz 19:09
Jack:
1.
wektor OP ' = k * wektor OP
gdzie k to skala, O to srodek jednokladnosci, P to punkt ktory tam wybieramy.
zatem
[−5
13 +3 , 0 + 2] = k * [4 + 3, −8+2]
stąd mamy 2 rownania, z ktorych kazde jest rozwiazaniem tego samego k
| | 1 | |
−5 |
| + 3 = 7k −>>> k = ... |
| | 3 | |
albo
2 = −6k −>> k =
skoro to jest to samo "k" no to latwiej rozwiazac te drugie rownanie
zatem
| | −2 | | 1 | |
2 = − 6k −>>> k = |
| = − |
| |
| | 6 | | 3 | |
21 wrz 19:11
Janek191:

Pole czworokąta
P = ( 4 − (−6 ))*(8 − (−2)) − 0,5*( 9*3 + 7*6 + 4*5 + 5*1) = 100 − 0,5*(27 + 42 + 20 + 5) =
= 100 − 0,5*94 = 100 − 47 = 53
======================
21 wrz 19:20