Proszę o pomoc
delka: 1. Obrazem prostej k:2x−y−3=0 w jednokładności o środku O(0,0) i skali k: − 0,75 jest prosta o
równaniu : Odp. 8x−4y+9=0
2. Promień okręgu o równaniu x2+y2−2ax−4by+2ab+3b2=0, gdzie a≠b, ma długość: Odp. I b−a I
3. Punkt K jest środkiem ciężkości trójkąta ABC, gdzie A(1,−9), B(7,6), C(−2,12). Zatem wektor
CK ma współrzędne: Odp.[4,−9]
21 wrz 18:51
Janek191:

k: 2x − y − 3 = 0
y = 2 x − 3
A = ( 0, − 3) B = ( 1, − 1) O = ( 0, 0) k = −
0,75
→ →
OA ' = − 0,75 OA = − 0,75*[ 0, − 3] = [ 0, 2,25] ⇒ y ' = 2,25 x' = 0
A ' = ( 0, 2,25)
Prosta A ' B'
y = a x + b
a = 2
y = 2 x + b
2,25 = 2*0 + b ⇒ b = 2,25
y = 2 x + 2,25
==========
21 wrz 19:10
Janek191:
y = 2 x + 2,25 / * 4
4 y = 8 x + 9
8 x − 4 y + 9 = 0
===========
21 wrz 19:12
Janek191:
z.2
x2 + y2 − 2a x − 4 b y +2a b + 3 b2 = 0
( x − a)2 − a2 + ( y − 2 b)2 − 4 b2 +2 a b +3 b2 = 0
( x − a)2 + ( y − 2 b)2 = a2 −2 a b + b2 = ( a − b )2 ⇒ r = I a − b I
21 wrz 20:10
Janek191:
K = ( 2, 3)
C = ( −2 12)
więc
→
CK = [ 2 − (−2), 3 −12 ] = [ 4, − 9 ]
========================
21 wrz 20:19
Janek191:
C = ( − 2 , 12)
21 wrz 20:19
Janek191:
A gdzie Delka ?
21 wrz 20:20
Mila:
Zadanie1.
k: 2x−y−3=0
II sposób
wsp. punktów po przekształceniu
podstawiamy do równania prostej
| | 4 | | 4 | |
2*(− |
| x')−(− |
| y')−3=0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 4 | |
− |
| x'+ |
| y'−3=0 /*(−3) |
| | 3 | | 3 | |
8x'−4y'+9=0
opuszczamy znaczki
8x−4y+9=0
21 wrz 21:21