Liczby zespolone
Adam: Zadanie z liczb zespolonych:
Oblicz:
(2+3i)(4−5i)4i = 8−10i+12i−15i24i=23−2i4i=
nie mogę tu pomnożyć przez sprzężenie, więc jak to rozwiązać?
21 wrz 15:06
piotr1973: pomnóż L i M przez i
21 wrz 15:20
piotr1973: pomnożyć przez sprzężenie też można
21 wrz 15:21
Adam: Czyli będzie wtedy:
= 23i−2i24i2 = 23i+2−4=−12−234i
tak?
21 wrz 16:09
Janek191:
Pisz ułamki używając litery U. Będzie wtedy lepiej widać zapisy.
21 wrz 16:50
Jack: A więc tak :
1) Pierwszy błąd jest w zapisie (15:06) , gdyż licznik wynosi 23 + 2i, a nie 23 − 2i.
| | 1 | | 23 | |
2) Wtedy wynik (16:09) zmieni się na |
| − |
| i będzie to wynik poprawny. |
| | 2 | | 4i | |
21 wrz 17:20