Graniastosłup
Will: Po rozwinieciu powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości 9
otrzymamy prostokąt o obwodzie 54. Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do
sąsiedniej ściany bocznej graniastosłupa i podaj miarę tego kąta z dokładnościa do 1 stopnia.
21 wrz 14:28
piotr1973: skoro jest to graniastosłup prawidłowy trójkątny to ma za podstawę trójkąt równoboczny, w
którym wszystkie kąty mają po 60 st.
a więc kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej graniastosłupa
jest 60 st.
21 wrz 15:00
Leszek: Niestety jest blad .
Sinα=√7/14
21 wrz 15:08
Will: Mógłbyś wytłumaczyć skąd wziął się ten wynik?
21 wrz 15:11
Leszek: Ja tez mam blad rachunkowy ,powinno byc
Sinα= 3√3/6√3 = 1/2
Czyli α=π/6
21 wrz 15:14
Leszek: Nadal jest blad rachunkowy
Nalezy wykowac prawidlowy rysunek i wowczas otrzymamy wynik
sinα=√39/13
21 wrz 15:29
Will: Ale dlaczego?
21 wrz 19:53