Oblicz granicę
judge: Witam, mam do obliczenia granicę:
lim n−>∞ √n2+n−n
I liczę:
lim n−>∞ √n2+n−n = lim n−>∞ √n2(1)+1nn2 −n = lim n−>∞ √n2 *
√(1+1n)−n = n−n
I wychodzi mi nieskończoność − nieskończoność, jak prawidłowo to obliczyć?
21 wrz 13:54
Puma: | | √n2+n+n | |
√n2+n−n* |
| = |
| | √n2+n+n | |
21 wrz 13:57
Janek191:
| | n2 + n − n2 | | n | | 1 | |
an = |
| = |
| = |
| |
| | √n2 + n + n | | √n2 + n + n | | √1 +1n + 1 | |
więc
n→
∞
W takich przypadkach stosujemy wzór:
21 wrz 14:07
judge: W tym górnym zapisie nie do końca rozumiem, skąd ta ostatnia jedynka w mianowniku?
Jak po skróceniu zamiast tej jedynki wychodzi mi n
21 wrz 16:43
Janek191:
Masz zrobione − 14.07
Dzielimy licznik i mianownik przez n
21 wrz 16:45
judge:
Chodzi mi o to:
n / √n2+n+n − i tutaj rozdzielam pierwiastek na √n i √1+1n i dostaje:
n / n*√1+1n+n
i następnie skracam to n w liczniku i mianowniku ze sobą i zostaje
1 / √1+1n+n
Czy po prostu obydwa te n z mianownika znikają przy skracaniu?
21 wrz 17:10
Jack: | n | | n | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| n √1+1n + n | | n (√1+1n+1) | | √1+1n +1 | |
21 wrz 17:12
Jack:
jakbyś miał
to skracając przez 3 otrzymasz
21 wrz 17:13
judge: Dobra, teraz rozumiem! Dziękuję!
21 wrz 17:16
judge: Jeszcze jeden do sprawdzenia:
| | 2n+3n | | | | 1 | |
lim−>∞ |
| = |
| = |
| =1 |
| | 4+3n | | | | 1 | |
| | 2n | | 2 | | 4 | |
3n się skracają, |
| = ( |
| )n dąży do zera, |
| również |
| | 3n | | 3 | | 3n | |
(stała/nieskończoność) i zostaje 1/1
tak?
21 wrz 19:57
judge: Chociaż nie, chyba nie mogę skracać ze sobą tak tych 3n?
21 wrz 20:00
Janek191:
Tak

Tylko nie można tak pisać

Wszędzie piszemy lim lub przekształcamy a
n , a na końcu " bierzemy"
lim a
n .
21 wrz 20:01
Saizou :
albo piszemy cały ciąg przekształceń
| 2n+3n | |
| =...=1 przy n→∞ |
| 4+3n | |
21 wrz 20:02
21 wrz 20:03
judge: Rozumiem.
A jak będzie tutaj?
| | 3n+1 | | | |
lim−>∞( |
| )6n = lim−>∞ ( |
| )6n = ... = 1? |
| | 3n+2 | | | |
Ten cały nawias jest w potędze
6n
21 wrz 20:16
Janek191:
Wszystko źle
21 wrz 20:21
21 wrz 20:25