kamil:

opis rysunku:
zielona linia przerywana to dluzsza przekątna
niebieski kąt to załuzmy ze kąt α
czerwony kąt to kąt β i wynosi on 120*
w rombie przekątne dzielą kąty na polowe i naprzeciwległe kąty są rowne czyli oba czerwone kąty
wynasza po 120*
suma kątów w czworokącie jest rowna 360* czyli kąt α (niebieski) wyniesie (360*−2x120*)/2=60*
kąt α=60*
pomaranczowa przekątna przecina zieloną przekątna w polwie pod katem prostym
powstaje nam trojkat prostokątny o jednej przyprostokątnej 7.5cm(polowie dluzszej przekatnej
rombu) kącie 30*(polowa katu w rombie )zielony kat na rysunku
I teraz liczymy bok rombu z wzoru
cosα=a/c
w naszym wypadku a bedzie nie wiadomą bokiem rombu a c to polowa dluzszej przekątnej czyli 7,5
cm
cos30*=
√3/2
wiec
√3/2=7,5/a
z tego wyliczamy a i wychodzi a=5{3}