Oblicz dla jakiego parametru m i n liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielom
Smarki: Oblicz dla jakiego parametru m i n liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)=x
3+mx
2+(n+1)x+9.
Jezeli liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu tzn, ze w(x) dzieli sie przez
(x−3)
2=x
2−6x+9.
Podczas dzielenia W(x) przez ten trójmian w pewnym momencie wychodzi pod kreską:
(m+6)x
2+(n−8)x+9.
Ale skoro wielomian jest podzielny przez ten trójmian to Reszta R(x)=0. Wszystko fajnie tylko
co mam zrobić z tą dziewiątka (m+6)x
2+(n−8)x+
9.
Chyba ze źle to podzieliłem, ale sprawdzałem i nic innego mi nie wychodzi. Pomoże ktos

?
20 wrz 22:55
Metis:
W(x)=x3+mx2+(n+1)x+9
Jeśli x=3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) to,
W(x)=0 oraz W'(x)=0 ;
otrzymujesz układ równań z dwiema niewiadomymi ( m oraz n)
20 wrz 22:58
marek: Nie trzeba pochodnych.
Hornerem podziel 2 razy przez x−3.
Obie reszty, które będą zawierać parametry przyrównaj do 0.
Rozwiąż układ równań.
20 wrz 23:08
Smarki: Tak, ale przecież te dwa równania będą takie same.
20 wrz 23:08
Smarki: A dobra bo drugie wyrazenie to pochodna
20 wrz 23:09
PW: Jeszcze prościej: liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem, a więc
W(x|) = (x−3)2(x−p),
gdzie p oznacza następny pierwiastek.
x3 + mx2 + (n+1)x + 9 = (x2 − 6x + 9)(x−p).
Widać, że p = −1 (w wielomianie uzyskanym w wyniku mnożenia po prawej stronie wyraz wolny −9p
musi być równy 9).
x3 + mx2 + (n+1)x + 9 = (x2 − 6x + 9)(x+1)
− wymnożenie i porównanie współczynników po obu stronach daje rozwiązanie.
20 wrz 23:13
marek: to teraz tylko włączyć stoper i sprawdzić, która metoda jest najszybsza
20 wrz 23:15
Jack: 
dla
PW
20 wrz 23:17
Metis:
20 wrz 23:17
Smarki: Nauczycielka napisała:
1. Jezeli liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu tzn ze W(x) dzieli się przez
(x−3)2= x2 −6x+9
2. Wykonujemy dzielenie
3. Jezeli wielomian W(x) jest podzielny przez x2−6x+9 tzn, ze
Reszta R(x)=0
R(x)=0 wtedy i tylko wtedy gdy...
20 wrz 23:23
Smarki: Czyli wynika z tego ze mamy podzielić W(x) przez x2−6x+9 a nie robić nie wiadomo co XD
20 wrz 23:24
Metis: Nauczyciele zamiast "nauczać schematów" powinni uczyć, tak jak kiedyś ty to pisałeś PW, że
siadłeś nad uczniami i myślałeś jak najprościej im to wytłumaczyć.
20 wrz 23:28
marek: Sprawdź wszystkie i stwierdź, który jest dla Ciebie najprostszy.
20 wrz 23:29
Jack: @Metis
a tak wlasciwie dlaczego pochodna sie zeruje w miejscu zerowym funkcji?
Bo kompletnie mi wylecialo z glowy jak to bylo z pochodnymi...
Nie uzywalem ich praktycznie od matur ;x
20 wrz 23:35
marek: w tym przypadku się zeruje, bo jest to miejsce zerowe podwójne, więc wykres się odbija od osi −
czyli ma tam wierzchołek − czyli styczna do wykresu w tym punkcie jest równa 0
20 wrz 23:36
Jack: aa no tak, chodzilo oto ze tam jest ekstremum...
20 wrz 23:38
Jack: dzieki
20 wrz 23:39
Metis: Na przykładzie:
f(x)=(x−2)2 − pierwiastek wielokrotny x=2
f'(x)=2(x−2) , gdzie x=2 zeruje pochodną f(x)
20 wrz 23:39
marek: "styczna jest równa 0" − ale zaszalałem
20 wrz 23:40