równanie wykładnicze
Yano: Rozwiąż równanie :
| | 10x | |
52x−2+ |
| =5x+3+125*2x |
| | 25 | |
20 wrz 22:42
Jack: 5
2x−2 = 5
2x * 5
−2 = (5
x)
2* 5
−2
10
x = (5*2)
x = 5
x * 2
x
25 = 5
2
wiec twoje rownanie wyglada tak :
| | 5x * 2x | |
(5x)2* 5−2 * |
| = 5x+3 + 53*2x |
| | 52 | |
(5
x)
2 * 5
−2 + 5
−2 * 5
x * 2
x = 5
−3 * 5
x + 5
3*2
x
20 wrz 22:55
Jack: znaczy tak (walnalem sie w jednym miejscu)
(5x)2 * 5−2 + 5−2 * 5x * 2x = 53 * 5x + 53*2x
20 wrz 22:59
Jack:
(5
x)
2 * 5
−2 − 5
3*5
x = 5
3*2
x − 5
−2*5
x*2
x //*5
2
(5
x)
2 − 5
5 * 5
x = 5
5 * 2
x − 5
x*2
x
(5
x)
2 − 5
5 * 5
x = 2
x(5
5 − 5
x)
(5
x)(5
x − 5
5) = − 2
x(5
x − 5
5)
(5
x)(5
x − 5
5) +2
x(5
x − 5
5) = 0
(5
x − 5
5)(5
x + 2
x) = 0
5
x = 5
5 −>>>x=5
lub
5
x = − 2
x //:2
x
| | 5 | |
( |
| )x = − 1 <−−sprzecznosc |
| | 2 | |
20 wrz 23:14