matematykaszkolna.pl
eh hardkorowyniekoksu: Świeże grzyby zawierają 90% wody. W wynik suszenia masa grzybów zmniejszyła się ośmiokrotnie. Ile procent wody zawierają suszone grzyby? No to g− masa grzybów. 0,9g − woda w grzybach
 1 
masa grzybów się zmniejszyła 8 krotnie, czyli masa po wysuszeniu to

g, czyli musiało 7/8
 8 
wody wyparować.
 7 63 
Czyli 0,9g *

=

g czyli 63/80 to ilość wody w grzybach po wysuszeniu, czyli
 8 80 
wyszło mi 78,75%? Coś jest ewidentnie nie takemotka
20 wrz 22:04
PW:
 1 
masa po wysuszeniu to

g, czyli musiało 7/8 wody wyparować
 8 
− tu jest pierwszy błąd w rozumowaniu.
20 wrz 22:11
hardkorowyniekoksu: Nie czaję.
20 wrz 22:20
hardkorowyniekoksu: pomoze ktos?
20 wrz 22:40
math_love: Na masę grzybów składa się masa "suchych grzybów" (ms) plus masa wody (mw), czyli Twoje g: g=ms+mw. Wiesz, że mw=0,9g, zatem ms=g−0,9g=0,1g Po wysuszeniu nasza nowa masa całych grzybów jest równa 1/8g (bo to pierwotna masa zmniejszona 8−krotnie), czyli 1/8g=ms+mw2, gdzie mw2, to masa wody w suszonych grzybach. Zatem mamy: mw2=1/8g−ms=1/8g−0,1g=0,125g−0,1g=0,025g, czyli w suszonych grzybach jest 0,025g wody. Mamy jednak znaleźć jaki to jest procent naszej nowej masy, a nowa masa wynosi 1/8g=0,125g,
 0,025g 
czyli nasz szukany procent, to:

*100%=20%
 0,125g 
20 wrz 22:42
PW: Unikajmy oznaczenia "g", bo jednym kojarzy się z gramami, a innym z przyspieszeniem ziemskim. Niech m0 − masa świeżych grzybów w0 − masa wody w świeżych grzybach s − tzw. sucha masa (to co nie odparowuje). Wiemy, że (1) m0 = w0 + s (2) w0 = 0,90 m0. Niech m1 = masa wysuszonych grzybów w1 − masa wody pozostałej w grzybach po suszeniu Wiemy, że
 1 
(3) m1 =

m0
 8 
(4) m1 = w1 + s, a szukamy wielkości
 w1 
(5)

 m1 
wyrażonej w procentach. Jeżeli zgadzasz się z tym co napisałem, spróbuj wyliczyć (5) korzystając z (1) − (4).
20 wrz 22:44
Mila: x− masa świeżych grzybów 0,9x− masa wody w świeżych grzybach 0,1x −masa "substancji grzybowej"
x 

− masa suszonych grzybów
8 
x x 5x 4x 1 


=


=

x− masa wody w suszonych grzybach
8 10 40 40 40 
1 

x
40 
 8 

*100%=

*100%=20%
18x 40 
20 wrz 22:46
PW: O, przepraszam emotka − zanim wystukałem podpowiedź, mamy gotową odpowiedź.
20 wrz 22:47
Mila: To ja przepraszam, myślałam, że zrezygnowałeś − pozdrawiam emotka.
20 wrz 23:01
hardkorowyniekoksu: Milu, a jak jest 1/40x jako masa wody w suszonych grzybach− do tego momentu wszystko rozumiem, ale dlaczego to jeszcze dzielimy na 1/8x? Rozumiem, że tam mamy samą masę wody, bez masy grzybowej, ale nie rozumiem dlaczego akurat dzielimy na 1/8 a nie np. dodajemy mase grzybową i masę wody do siebie
20 wrz 23:11
PW:
1 1 

x to u Mili masa grzybów po wysuszeniu (to samo co m1=

m0 u mnie).
8 6 
20 wrz 23:18
PW:
1 

m0 oczywiście.
8 
20 wrz 23:19
hardkorowyniekoksu: alae nie rozumiem dlaczego musimy dzielić! :C Oczywiście dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc.
20 wrz 23:27
Mila: Jakim procentem masy suszonych grzybów jest woda?
masa wody 

*100%
masa suszonych grzybów) 
20 wrz 23:32
hardkorowyniekoksu: OK. Rozumiem wszystko. Calkiem trudne . Dziękuję.
20 wrz 23:35
Mila: emotka
20 wrz 23:38
myszka: rysunek Metodą "kubełkową"
1 1 

*x−0*y=

(x−y) /*40
10 8 
 1 
4x= 5x−5y ⇒ 5y=x ⇒ y=

x = 20%x
 5 
21 wrz 00:40
Karolek: rysunek podobnie do myszki
 px 
10x − 0y =

 8 
p = 80 to wody jest 20
21 wrz 00:49
daras: o wiele prościej wklepać w tutejszą wyszukiwarkę: "suszone grzyby"
21 wrz 16:44