eh
hardkorowyniekoksu: Świeże grzyby zawierają 90% wody. W wynik suszenia masa grzybów zmniejszyła się ośmiokrotnie.
Ile procent wody zawierają suszone grzyby?
No to g− masa grzybów.
0,9g − woda w grzybach
| | 1 | |
masa grzybów się zmniejszyła 8 krotnie, czyli masa po wysuszeniu to |
| g, czyli musiało 7/8 |
| | 8 | |
wody wyparować.
| | 7 | | 63 | |
Czyli 0,9g * |
| = |
| g czyli 63/80 to ilość wody w grzybach po wysuszeniu, czyli |
| | 8 | | 80 | |
wyszło mi 78,75%? Coś jest ewidentnie nie tak
20 wrz 22:04
PW: | | 1 | |
masa po wysuszeniu to |
| g, czyli musiało 7/8 wody wyparować |
| | 8 | |
− tu jest pierwszy błąd w rozumowaniu.
20 wrz 22:11
hardkorowyniekoksu: Nie czaję.
20 wrz 22:20
hardkorowyniekoksu: pomoze ktos?
20 wrz 22:40
math_love: Na masę grzybów składa się masa "suchych grzybów" (m
s) plus masa wody (m
w),
czyli Twoje g: g=m
s+m
w.
Wiesz, że m
w=0,9g, zatem m
s=g−0,9g=0,1g
Po wysuszeniu nasza nowa masa całych grzybów jest równa 1/8g (bo to pierwotna masa
zmniejszona 8−krotnie), czyli
1/8g=m
s+m
w2, gdzie m
w2, to masa wody w suszonych grzybach. Zatem mamy:
m
w2=1/8g−m
s=1/8g−0,1g=0,125g−0,1g=0,025g, czyli w suszonych grzybach jest 0,025g wody.
Mamy jednak znaleźć jaki to jest procent naszej nowej masy, a nowa masa wynosi 1/8g=0,125g,
| | 0,025g | |
czyli nasz szukany procent, to: |
| *100%=20% |
| | 0,125g | |
20 wrz 22:42
PW: Unikajmy oznaczenia "g", bo jednym kojarzy się z gramami, a innym z przyspieszeniem ziemskim.
Niech
m
0 − masa świeżych grzybów
w
0 − masa wody w świeżych grzybach
s − tzw. sucha masa (to co nie odparowuje).
Wiemy, że
(1) m
0 = w
0 + s
(2) w
0 = 0,90 m
0.
Niech
m
1 = masa wysuszonych grzybów
w
1 − masa wody pozostałej w grzybach po suszeniu
Wiemy, że
(4) m
1 = w
1 + s,
a szukamy wielkości
wyrażonej w procentach.
Jeżeli zgadzasz się z tym co napisałem, spróbuj wyliczyć (5) korzystając z (1) − (4).
20 wrz 22:44
Mila:
x− masa świeżych grzybów
0,9x− masa wody w świeżych grzybach
0,1x −masa "substancji grzybowej"
| x | |
| − masa suszonych grzybów |
| 8 | |
| x | | x | | 5x | | 4x | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x− masa wody w suszonych grzybach |
| 8 | | 10 | | 40 | | 40 | | 40 | |
20 wrz 22:46
PW: O, przepraszam

− zanim wystukałem podpowiedź, mamy gotową odpowiedź.
20 wrz 22:47
Mila:
To ja przepraszam, myślałam, że zrezygnowałeś − pozdrawiam

.
20 wrz 23:01
hardkorowyniekoksu: Milu, a jak jest 1/40x jako masa wody w suszonych grzybach− do tego momentu wszystko rozumiem,
ale dlaczego to jeszcze dzielimy na 1/8x? Rozumiem, że tam mamy samą masę wody, bez masy
grzybowej, ale nie rozumiem dlaczego akurat dzielimy na 1/8 a nie np. dodajemy mase grzybową
i masę wody do siebie
20 wrz 23:11
PW: | 1 | | 1 | |
| x to u Mili masa grzybów po wysuszeniu (to samo co m1= |
| m0 u mnie). |
| 8 | | 6 | |
20 wrz 23:18
20 wrz 23:19
hardkorowyniekoksu: alae nie rozumiem dlaczego musimy dzielić! :C Oczywiście dziękuję wszystkim za dotychczasową
pomoc.
20 wrz 23:27
Mila:
Jakim procentem masy suszonych grzybów jest woda?
| masa wody | |
| *100% |
| masa suszonych grzybów) | |
20 wrz 23:32
hardkorowyniekoksu: OK. Rozumiem wszystko. Calkiem trudne

. Dziękuję.
20 wrz 23:35
Mila:
20 wrz 23:38
myszka:

Metodą "kubełkową"
| 1 | | 1 | |
| *x−0*y= |
| (x−y) /*40 |
| 10 | | 8 | |
| | 1 | |
4x= 5x−5y ⇒ 5y=x ⇒ y= |
| x = 20%x |
| | 5 | |
21 wrz 00:40
Karolek:

podobnie do myszki
p = 80
to wody jest 20
21 wrz 00:49
daras: o wiele prościej wklepać w
tutejszą wyszukiwarkę: "suszone grzyby"
21 wrz 16:44