Równania różniczkowe
(): Byłby ktoś w stanie rozwiązać następujące równania różniczkowe:
a) y''−6y'+9y=e3x/x2
b) y'+1/x y=y2 lnx/x y(1)=1
20 wrz 21:24
kyrtap: byłby ale nie ma czasu
20 wrz 21:25
(): Może jednak znajdzie chwilkę
20 wrz 21:51
jc: Zadanie (a).
Poszukaj sobie, jak rozwiązuje się równania liniowe o stałych współczynnikach
oraz równania liniowe niejednorodne (metoda uzmienniania stałych).
Wynik: y = (A + B x − log x)e3x
20 wrz 22:22
jc: Zadanie (b). y = 1/(1 + log x ). Sprawdź!
20 wrz 22:29
(): Wielkie dzięki

Byłaby szansa, żebyś zamieścił/a rozwiązanie?
20 wrz 23:34
Mariusz:
To drugie to równanie Bernoulliego
Najpierw rozwiązujesz jednorodne
y''−6y'+9y=0
y=e
λx
λ
2e
λx−6λe
λx+9e
λx=0
(λ
2−6λ+9)e
λx=0
λ
2−6λ+9=0
(λ−3)
2=0
λ=3
y
j=C
1e
3x+C
2xe
3x
y
s=C
1(x)e
3x+C
2(x)xe
3x
Teraz wystarczy wstawić powyższą postać całki szczególnej równania
aby dostać układ równań
e
3xC
1'(x)+xe
3xC
2'(x)=0
| | e3x | |
3e3xC1'(x)+(1+3x)e3xC2'(x)= |
| |
| | x2 | |
3e
3xC
1'(x)+3xe
3xC
2'(x)=0
| | e3x | |
3e3xC1'(x)+(1+3x)e3xC2'(x)= |
| |
| | x2 | |
C
1'(x)=−xC
2'(x)
C
1(x)=−ln|x|
C
1(x)=−ln|x|
y
s=(−ln|x|−1)e
3x
y
s=−ln|x|e
3x
y=C
1e
3x+C
2xe
3x−ln|x|e
3x
ln|u|=ln|x|+C
u=Cx
u(x)=C(x)x
| | ln x | |
C'(x)x−C(x)+C(x)=− |
| |
| | x | |
u(x)=1+ln (x) +C
1x
C=0
21 wrz 00:17
Metis: Ciekawe
21 wrz 00:18
Metis: bezendu będę się tego uczył
21 wrz 00:22
bezendu: Tak. Ale tylko trochę, ja sam się douczałem z rachunku różniczkowego
21 wrz 00:24
Metis: ok
21 wrz 00:27
bezendu: Lepiej weź się za cpp, algebrę i analizę, potem będzie płacz, że ja nic z wykładów nie rozumiem
21 wrz 01:07
Mariusz:
Jeśli chodzi o c to powiedzmy że mamy taką strukturkę
struct node{
int no;
char* line;
struct node* next;
struct node* prev; // ten wskaźnik jest opcjonalny
}
Spróbuj napisać funkcje do obsługi tej strukturki
Przyda ci się gdybyś chciał ładować jakiś stosunkowo
mały plik do pamięci
21 wrz 03:40
(): Dzięki
21 wrz 08:29