Zad
Michał 05 : Zd17 Dane są wielomiany W(x)=(a−3)x3 −3x2 +x−4+b oraz P(x)=−3x2+x−5.Wyznacz a i b tak aby
wielomiany te były równe.
20 wrz 20:47
Jack: Owe wielomiany muszą mieć te same współczynniki przy odpowiednich potęgach iksa
w P(x) przy x3 stoi −3
zatem w W(x) przy x3 też musi być −3
stąd równanie
a−3 = − 3
no i drugie równanie
−4+b = − 5
20 wrz 20:50
Jack: wróć.
Muszą być przecież tego samego stopnia
w P(x) mamy −3 przy x2
zatem W(x) przy x3 musi wynosić 0
stąd
a−3 = 0
te drugie równanie się zgadza.
20 wrz 20:52
Michał 05 : Dziękuję
20 wrz 20:53