Równanie
Tomis: Czy to równanie jest prawdziwe

?
a
2b
2(b−a)+b
2c
2(c−b)+a
2c
2(a−c)=0
przy założeniu że a<b<c i a,b,c różne od 0
20 wrz 20:40
PW: Czy aby dobrze przepisałeś pytanie?
Nie można pytać "czy równanie jest prawdziwe". Można pytać o rozwiązania równania (zbiór
rozwiązań).
Pytanie "czy jest prawdziwa" zadajemy dla równości, np.
− Czy jest prawdziwa równość
(a − b)2 = a2 − b2
dla a, b ∊R.
Na takie pytanie odpowiadamy:
− Jest prawdziwa (i podajemy uzasadnienie)
albo
− Nie jest prawdziwa (i podajemy kontrprzykład).
20 wrz 21:40
g: 12*22*(2−1) + 22*32*(3−2) +12*32*(1−3) = 4 + 36 − 18 ≠ 0
20 wrz 21:54