granica nieskończność - nieskończoność
Karol: Panowie i Panie!
Mam jutro egzamin z całek, wszystko niby umiem, ale wypadło mi z głowy jak się liczy granice, a
wszystkie są w podobnym typie.
Jak rozwiązać taką np. taką granicę:
lim (x−>oo) ( ln|x| − ln|x+1| + ln|2| ) = ?
20 wrz 20:33
Jack: zauważ, że
| | |x| | | x | | 1 | |
ln|x| − ln|x+1| = ln |
| = ln| |
| | = ln|1− |
| | |
| | |x+1| | | x+1 | | x+1 | |
20 wrz 20:37
Jack: zatem gdy
| | 1 | |
lim x−>∞ (ln2 + ln|1− |
| |) = ln2 + ln1 = ln2 + 0 = ln2 |
| | x+1 | |
20 wrz 20:40
Karol: Dziękuje bardzo!
20 wrz 20:44