lol
lol: 2n+3/2x−1 x=2 które wyrazy większe od x
odp to n<2 1/2 ?
20 wrz 20:10
lol: *2n+3/2n−1
20 wrz 20:11
grthx: A co tutaj ma wspolnego x?
20 wrz 20:12
lol: wyrazy ciagu sa wieksze od liczby x
20 wrz 20:16
grthx: | 2n+3 | |
| >2 (mozesz tutaj pomnozyc przez 2n−1 obie strony bo n∊N i nie zmieni sie zwrot |
| 2n−1 | |
nierownosci .
2n+3>2(2n−1)
2n+3>4n−2
−2n>−5
2n<5
n<2,5
czyli to bedzie wyraz numer 1 i numer 2
20 wrz 20:20
lol: a wyrazy ciagu sa ujemne
−n2+10n+11 n∊N
20 wrz 20:33
grthx: Poczekaj chwile zaraz odpiszse
20 wrz 20:35
Jack: policz delte i miejsca zerowe
20 wrz 20:41
lol: n1=11 n2=−1
20 wrz 20:43
grthx:

na poczatek taka uwaga
Wyrazy ciagu nie moga byc ujemnie bo wyraz n nalezy do liczb N
+
Ujemnie moga byc wartosci tych wyrazow
Skoro wartosci maja byc ujemne to
−n
2+10n+11<0 (nalezy rozwiazac ta nierownosc
Δ= 100+44=144
√144=12
Taka jest nierownosc ? A moze dodatnie wartsci maja byc ?
20 wrz 20:51
lol: w odpowiedzi jest a12,a13,a14,a15..
20 wrz 20:54
grthx: Te wyrazy jak widac z wykresu maja wartosci ujemne . czyli tak jak w odpowiedzi n∊<12,∞)
20 wrz 20:58
lol: Nie rozumiem tego

Jak maja wartość ujemna jak są dodatnie
20 wrz 21:05
grthx: f(12)= −122+10*12+11=−144+120+12<0
f(13)= −132+10*13+11= 169+130+11<0
itd
20 wrz 21:08