Rozwiąż nierówność
Paulina Z.: a) 5x≥15
b) −2*x2≤0
c) (x+1)2≤0
d) −x2−3≥1
e) −(x+2)2≤1
f) (x−4)2>0
20 wrz 19:39
Janek191:
a) 5 x ≥ 15 / : 5
x ≥ 3 x ∊ < 3, +∞)
=========================
20 wrz 19:41
Janek191:
b) − 2 x2 ≤ 0 / : ( −2)
x2 ≥ 0
x ∊ ℛ
====
20 wrz 19:42
grthx: Zastanow sie nad c)
Kwadrat liczby jest zawsze nieujemny tzn >0 lub =0
wiec (x+1)2≤0 jest spelnione gdy (x+1)2=0 a to jest spelnione gdy x+1=0 to x= ..policz
20 wrz 19:43
grthx: Zastanow sie teraz nad f)
Skoro kwadrat liczby jest >0 to czy dla wszyskich liczb z ezbioru R bedzie to nierownosc
praawdziwa ?
x=−2
(−2−4)2= (−6)2=36>0
wezmy x=0
(0−4)2=(−4)2=16>0
wezmy x=5
(5−4)2=12=1>0 wiec jaka tutaj bezdie odpoweidz?
20 wrz 19:53
grthx: Mysle ze ciocia
Eta 
bylaby bardzo zadowwolana gdybys przynajmniej sie dopytala i
podziekowala za odpowiedzi
20 wrz 20:22
Paulina Z.: Dziekuje wszystkim za odpowiedzi
20 wrz 20:59
grthx: Pozostale zrobilas juz ?
20 wrz 21:00
Paulina Z.: Tak
20 wrz 21:08