pomoc
Raj: Sprawdź czy podane równości są rożsamościowe
| tgα * (1+ctg2α) | |
| = ctgα |
| 1+tg2α | |
jak zrobić coś takiego? zamieniać tg i ctg na sin i cos czy nie warto?
20 wrz 19:33
===:
nie warto
20 wrz 19:43
Janek191:
| | tg α + tg α *ctg α* ctg α | | tg α + ctg α | |
L = |
| = |
| = |
| | 1 + tg2 α | | 1 + tg2 α | |
| | | | 1 | |
= |
| = |
| = ctg α = P |
| | 1 + tg2α | | tg α | |
20 wrz 19:47
Raj: | | tg2α+1 | |
skąd wiedziałeś że akurat jako wspólny mianownik dać tg a nie ctg w |
| / 1+tg2 ? |
| | tgα | |
20 wrz 19:57
grthx: Lata praktyki
20 wrz 19:58
nick: trening czyni mistrza
20 wrz 20:01
Jack: alea iacta est
20 wrz 20:02
Raj: a tak na poważnie to należy wziąć wtedy pod uwagę to że w mianowniku jest też tg?
20 wrz 20:08
Raj: up
20 wrz 20:22
Mila:
sinα≠0 i cosα≠0
Licznik:
| | 1 | | tg2α+1 | |
tgα+ctgα=tgα+ |
| = |
| |
| | tgα | | tgα | |
20 wrz 20:25
Raj: ale równie dobrze mogłoby być
| | 1 | | ctg2α+1 | |
...= |
| +ctgα = |
| |
| | ctgα | | ctgα | |
czyli robiąc takie "przekształcenia" bierze się pod uwagę to co jest w mianowniku głownego
ułamka, tak?
20 wrz 20:42
Raj: ... aby później się zredukowalo?
20 wrz 20:57
grthx: To zalezy od sytuacji (tutaj tak
20 wrz 21:15
Raj: wszystko jest zależne
20 wrz 21:16
grthx: Tak nalezy myslec .
| | sinα | | cosα | |
Ale rownie dobrze mogles sobie zamienic tg α= |
| i ctgα= |
| tylko bys |
| | cosα | | sinα | |
mial wiecej liczenia
20 wrz 21:19
Raj: Proszę się nie podszywac.
20 wrz 21:47
Mila:
Z tangensem dlatego, aby uprościło się. ( nie zredukowało!)
20 wrz 21:49
Raj: więc gdyby w mianowniku był ctg to lepiej byłoby zamienić na ctg ?
dzięki za pomoc

Tak, masz racje Milu, mój błąd
20 wrz 22:05
Mila:
20 wrz 23:42
myszka:
Można tak
| | | | 1 | |
L= |
| = |
| =ctgα=P |
| | tg2α+1 | | tgα | |
21 wrz 00:12