równanie kwadratowe
sdf: Rozwiąż równanie kwadratowe:
25(t−1)
2−9(t+2)
2=0
proszę o pomoc
20 wrz 19:02
sn: 25 (t2−2t+1)−9(t2+4t+4)=0
25t2−50t+25−9t2+36t+36=0
16t2−14t+61=0
20 wrz 19:10
sn: Sorrki pomyłka. Tam wdrugiej linijce powinno być "−36t−36" I dalej już normalnie obliczasz
20 wrz 19:11
Janek191:
25*(t
2 − 2 t + 1) − 9*( t
2 + 4 t + 4) = 0
25 t
2 −50 t + 25 − 9 t
2 − 36 t − 36 = 0
16 t
2 − 86 t − 11 = 0
Δ = 7 396 + 704 = 8 100
√Δ = 90
| | 86 − 90 | | 1 | | 86 + 90 | | 1 | |
t = |
| = − |
| lub t = |
| = 5 |
| |
| | 32 | | 8 | | 32 | | 2 | |
20 wrz 19:15
sdf: dziękuję
20 wrz 19:27