Funkcja wykładnicza
sn: Zbadaj parzystość funkcji:
Dopiero miałam jedną lekcję z f. wykładniczej i nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać

Proszę chociaż o jakiś pomysł
20 wrz 19:00
grthx: Funkcja jest parzysta jesli f(−x)= f(x)
20 wrz 19:03
Omikron: Funkcja jest parzysta jeżeli f(−x)=f(x)
Oblicz f(−x) i sprawdź czy jest równe f(x)
20 wrz 19:03
20 wrz 19:03
sn: Ok. I w a) wychdodzi mi że to jest f(−x)=5
−x+5
x i tyle
20 wrz 19:05
Omikron: | | 1 | |
Tak. A 5−x= |
| czyli funkcja jest parzysta |
| | 5x | |
20 wrz 19:06
sn: Dobra. Już załapałam
20 wrz 19:06