równanie
Kl: określ liczbę rozwiązań równania z niewiadomą x, gdy:
a2x + 1 = a2 + ax
20 wrz 18:43
===:
(a
2−a)x+1−a
2=0
i analizuj
20 wrz 18:46
Kl: to wychodzi że trzy rozwiązania ?
20 wrz 18:48
===: brednie
20 wrz 18:49
===:
masz funkcję liniową

Ile ona może mieć rozwiązań

Jedno − gdy

Zero − gdy

nieskończenie wiele − gdy
20 wrz 18:51
Kl: jedno gdy jest malejąca lub rosnąca
zero gdy jest stała
nieskończenie wiele gdy y=0
20 wrz 18:53
===:
wiesz, że gdzieś dzwonią tylko nie bardzo wiesz gdzie
20 wrz 18:54
Kl: no właśnie chyba tak
20 wrz 19:01
===:
y=ax+b
ma jedno rozwiązanie gdy a≠0
zero rozwiązań gdy a=0 i b≠0
nieskończenie wiele gdy a=0 i b=0
20 wrz 19:12
Omikron: (a
2−a)x=a
2−1
a(a−1)x=(a−1)(a+1)
W tego typu zadaniach patrz na parametr przy x, wtedy gdy będzie równy 0 to będzie albo
tożsamość albo sprzeczność.
1) a=0
L=0 i P=−1
Sprzeczność, 0 rozwiązań.
2) a=1
L=0 i P=0
Tożsamość, nieskończenie wiele rozwiązań.
3) a∊R−{0,1}
| | (a−1)(a+1) | | a+1 | |
Jedno rozwiązanie x= |
| = |
| |
| | (a−1)a | | a | |
20 wrz 19:14
Kl: dziękuje już rozumiem
20 wrz 19:15