wykaż że funkcja
Jaehyo: Witam, mam problem z jednym przykładem, otóż:
Wykaż że funkcja f(x)=−2x
2+8x jest rosnąca w przedziale (−
∞;2)
i mam: zał: x1>x2 teza: f(x1)>f(x2)
f(x1)−f(x2) = −2x
12+8x+2x
22−8x = −2x
12+2x
22 = −2(x
12−x
22) = 2(x
1−x
2)(x
1+x
2)
i co dalej? nie wiem jak wykazać ze ten wynik jest wiekszy od 0
20 wrz 18:35
Jack:
f(x) = − 2 x2 + 8 x
f(x1) = −2x12 + 8x1
f(x2) = −2x22 + 8x2
f(x1) − f(x2) =− 2x12 + 8x1 + 2x22 − 8x2 =
= −2(x12 − x22) + 8(x1 − x2) = −2(x1 − x2)(x1 + x2) + 8(x1 − x2) =
= (x1 − x2)(−2(x1+x2)+8) = (x1 − x2)(−2x1 − 2x2 + 8)
20 wrz 18:43
Jack: Najpierw założenie : x1, x2 < 2
iloczyn dwóch nawiasów jest > 0, gdy
1) obydwa są ujemne
2) obydwa są dodatnie
zatem
1)
x1 − x2 > 0 −>>>> x1 > x2
−2x1 − 2x2 + 8 > 0 −>>>
− x1 − x2 + 4 > 0
x1 + x2 < 4
2)
x1 − x2 < 0 −>>x1 < x2
−2x1 − 2x2 + 8 < 0
x1 + x2 > 4
Jednakże mamy założenie x1 > x2, które jest spełnione tylko w warunku 1) zatem
warunek 2) nam tu odpada
20 wrz 18:48
Jaehyo: Nie wpadłabym na to, dziękuje bardzo
20 wrz 19:04