Funkcje
Aksam: Mamy funkcję f(x)=ax2+bx+5
Wiemy że f(x+1)−f(x)=8x+3
Wyznacz a i b
20 wrz 18:04
===:
a(x+1)2+b(x+1)+5−ax2−bx−5=8x+3
20 wrz 18:14
denim: takie miałem ale co dalej.
20 wrz 18:17
denim: po redukcji dostałem takie coś
2ax+a+b=8x+3
20 wrz 18:18
===:
rozwijaj i porządkuj
20 wrz 18:19
===:
jeśli dobrze to
2ax=8x a+b=3
a= b=
20 wrz 18:20
denim: Skąd się wzięło 2ax=8x i a+b=3
20 wrz 18:23
===:
a kiedy wielomiany są równe?
20 wrz 18:26
denim: nie miałem jeszcze wielomianów xD
20 wrz 18:27
===:
właściwie to powinno być
2a=8 a+b=3
20 wrz 18:28
===:
a co to jest ax
2+bx+c
20 wrz 18:29
denim: postać ogólna funkcji kwadratowej
20 wrz 18:31
===:
widzisz tam gdzieś y= lub f(x)=
20 wrz 18:35
denim: no to nie wiem
20 wrz 18:38
===:
Chłopie ...
skoro
2ax+
a+b=
8x+
3 ... to czego TY nie wiesz
20 wrz 18:41