wiem ze byl juz kiedys taki temat ale czy moglby ktos rozpisac to krok po kroku?
adi: Oblicz granice metoda de l'hospitala lim x−>inf x3/10x
20 wrz 17:42
math_love: | | ∞ | |
Mamy tutaj do czynienia z wyrażeniem |
| . Musimy policzyć pochodne licznika i mianownika |
| | ∞ | |
i badać granicę w
∞ powstałego wyrażenia.
(x
3)'=3x
2
(10
x)'=(e
xln10)'=ln10*e
xln10
| | ∞ | |
dalej mamy |
| , więc drugi raz stosujemu regułę de l'Hospitala: |
| | ∞ | |
(3x
2)'=6x
(ln10*e
xln10)=(ln10)
2*e
xln10
| | ∞ | |
nadal |
| , więc 3−ci raz de l'Hospital: |
| | ∞ | |
(6x)'=6
((ln10)
2*e
xln10)'=(ln10)
3*e
xln10
| | 6 | |
teraz mamy wyrażenie postaci: |
| . Jego granica w ∞, to 0. |
| | (ln10)3*exln10 | |
20 wrz 18:54