Ile pierwiastkow ma to równanie?
nick342543: Oblicz, ile pierwiastków ma podane równanie.
4x4 + 9x2 = 0
20 wrz 17:12
Mila:
x=0 − tylko jeden rzeczywisty pierwiastek
20 wrz 17:15
nick342543: Jak to obliczylas?
Mialam to dzisiaj na kartkowce i tak zrobilam(wiem, ze zle):
4x4 + 9x2 =0
13x6 = 0 /:13
x6 = 0
x = 6√0
x = 0
20 wrz 17:26
nick342543: Ktos moze to wytlumaczyc?
20 wrz 17:31
grthx: x2(4x2+9)\=0 to x2=0 to x=0 lub 4x2+9=0 (rownanie to nie ma rozwiazan w liczbach ℛ
20 wrz 17:34
zef: 4x
4+9x
2=0
t=x
2, t≥0
4t
2+9t=0
t(4t+9)=0
| | −9 | |
t=0 lub 4t=−9 t= |
| odpada bo t≥0 |
| | 4 | |
x
2=0
x=0
Odp x=0 jeden pierwiastek.
20 wrz 17:36
nick342543: Teraz rozumiem, kurcze takie latwe xd
Dziękuję
20 wrz 17:43