| −4 −2 | ||
x1 = | = −3 | |
| 2 |
| −4 +2 | ||
x2 = | = −1 | |
| 2 |
Dziękuję
Możecie powiedzieć mi gdzie tutaj mogę znaleźć jakieś zadania z procentami? i ogólne zasady....
.... no wiesz ... nie chcialem tego mowic publicznie
widzę, że się rozumiemy
... dobrze zostawmy to
Mam takie zadanie....
Liczby a,b,c spełniają warunek: log4 c+log3 b+log2 a=2 Oblicz √abc
Zrobiłem tak....
√log3*log2*2 = √2log3log2 = √log3log22 = log3log2
NIe wiem czy jest dobrze...
Za odpowiedzi dziękuję
log4=2 => a = 42
log3b= 2 => b= 32
log2a=2 => a = 22
to √abc= 4*3*2=.......
niestety kolezanka mnie uprzedzila i podała mi wynik, także nie musze
myśleć za dużo
A wracajac do tego zadania.... to jest pokręcone i strasznie zawiłe, gdyby normalnie przekazali
dane to bym mial z nim mniej problemow.... ech.... myślałem, że log 4 to jest błąd w
wydruku....
Dziękuję wam za odpowiedzi
Kilku kolegów miało kupić prezent koleżance o wartości 60zł. Obliczyli, że gdyby było ich o
dwóch więcej to składka byłaby mniejsza o 5zł. Ilu kolegów zamierzało kupić ten prezent?
Zrobiłem tak:
x − liczba kolegów
y − wysokość składki
60zł − cena prezentu
| 60 | ||
{x = | ||
| y |
| 60 | |
+ 2 = y2 − 5y | |
| y |
| 7−17 | ||
x1 = | = −5 ⇔ odpada | |
| 2 |
| 7+17 | 24 | |||
x2 = | = | = 12 ⇔ wysokość składki | ||
| 2 | 2 |
| 60 | ||
x = | = 5 ⇔ liczba kolegów, którzy chcieli kupić prezent | |
| 12 |
| 60 | ||
x = | ||
| y |
| 60 | ||
x + 2 = | ||
| y−5 |
| 60 | 60 | |||
+ 2 = | ||||
| y | y − 5 |
| 60 + 2y | 60 | |||
= | ||||
| y | y − 5 |
| 60 | ||
x = | = 4 | |
| 15 |