Nierownosc
mmm: Nierówność wykładnicza
8
3x − 3 * 8
2x − 6 *8
x + 8 większe lub równe 0
Zaczęłam na podstawienie wyszło
T
3 − 3t
2 − 6t + 8 większe lub równe 0
Z hornera w(1) = 0
T
2 − 2t − 8 większe lub równe zero
t1 = −2 i t2= 4 i tu powinno być założenie t> 0 czyli odpada −2... I w takim razie co z tym
dalej czy
T należy <−2,4> i i 8
x = t, t> 0 wtedy
8
x mniejsze lub równe 4 i 8
x większe lub równe −2
z pierwszej części wychodzi wtedy ze x jest mniejsze lub równe 2/3 ale co w drugiej części z
−2?
Nie było mnie na lekcji i szczerze mówiąc to już sie trochę pogubiłam, może ktoś coś wie
Byłabym wdzięczna
20 wrz 16:57
===:
... idąc po lesie ... trzeba choć troszkę znać ścieżki ale i w każdej chwili wiedzieć,
w którym miejscu ścieżki jesteśmy
20 wrz 17:06
mmm: w sensie wydaje mi sie ze ta druga opcja jest ok tylko nie wiem co z tym −2 zrobić bo to nie ta
sama podstawa co samo 2 i mam pustkę w głowie jak to zmienić
20 wrz 17:07
===:
Rozwiązujesz nierówność ... więc rozwiązaniem są jakieś przedziały
Wywalasz te które nie spełniają nierówności ale i te, które nie są zgodne z założeniem

i walcz dalej
20 wrz 17:09
mmm: spojrzałam do odp.. Bo tam musi byc cos z zerem jeszcze oprócz tych 2/3 i nie wiem czy dobrze
myśle ale jeśli t > 0 to ta nierówność
−2 < 8
x to −2 powinno być większe od 0 czyli może jeden?
i wtedy
1 <8
x
2
0< 2
3x
0 < 3x
0 < x
czy to już za bardzo przekombinowane?
20 wrz 17:43
===:
zabłądziłaś
20 wrz 17:46
===:
83x−3*82x−6*8x+8≥0
8x=t gdzie t>0
8t3−3t2−6t+8≥0
wyliczyłaś miejsca zerowe
rysuj "falę" i ustalaj przedziały
20 wrz 17:51
20 wrz 17:53
===:

uwzględniając założenia otrzymasz

?
20 wrz 18:00
mmm: O matko, no tak

dziękuje bardzo.., szukam tam gdzie nie trzeba jak zwykle
z wielomianami mam ze tak powiem lekko na bakier... Przepisywanie sie z humana na R matme gdzie
ci drudzy skończyli wielomiany a human nie zaczął nawet funkcji kwadratowej bywa trudne xd i
stad moje nieogarnięcie.. : /
dziękuje jeszcze raz
20 wrz 18:02
===:
ale dokończ

... bo to jeszcze nie odpowiedź
20 wrz 18:04
mmm: ( −
∞, 0> u <2/3 +
∞)
20 wrz 18:04
===:
sprawdź ten drugi przedział
20 wrz 18:08