Oblicz stosując wzory redukcyjne
marta: a) tg37° tg48° tg45° tg53° · tg42°
b) cos210° · ctg390° − sin(−405°) · cos675°
Bardzo proszę, czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to zrobić i podać rozwiązania?
20 wrz 14:32
20 wrz 14:42
Omikron: Bardzo cennych, jak ich posłucha to nie nauczy się stosować wzorów redukcyjnych i nie zda
sprawdzianu.
20 wrz 14:46
Omikron: Za kilka godzin napiszę rozwiązanie jak do domu wrócę, przez komórkę długo się pisze.
20 wrz 14:50
Omikron: Marta, w a skorzystaj ze wzoru tg(90−α)=ctgα
Pamiętaj też, że tgα*ctgα=1
Spróbuj to zrobić, a jak nie będziesz wiedziała to później ja lub ktoś inny Ci pomoże.
20 wrz 15:01
Iryt:
tg37o=ctg(90−37)=ctg53
ctg53*tg53=1
tg48=ctg(90−48)=ctg42
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tg37°* tg48°* tg45° *tg53° * tg42°=
ctg53*ctg42*1*tg53° * tg42°=1
20 wrz 15:35