Obliczanie granicy w punkcie
Myszu: Oblicz granicę:
Limx》−2 2x2+3x−2x+2
Limx》−6 x+6x2+5x−6
Powie mi ktoś jak to zrobić? Liczyłem x1 i x2 ale niewiele mi to rozjaśniło sprawę.
Bardzo prosiłbym o rozwiązanie chociaż jednego z przykladow z wyjaśnieniem
20 wrz 12:54
Jerzy:
Po rozkładzie na czynniki , licznik powinien sie skracać z mianownikiem.
20 wrz 12:57
Myszu: W pierwszym x
1 = −2 i x
2 = u {1}{2}
Może i się skraca ale i tak potem po postawieniu za x −2 nie wychodzi mi poprawny wynik
20 wrz 13:00
Jerzy:
a) = limx→−22(x−1/2) = 2*(−5/2) = −5
20 wrz 13:07
piotr1973: | | x+6 | | 1 | |
Limx→−6 |
| = − |
| |
| | x2+5x−6 | | 7 | |
20 wrz 13:09