...
Nicola : Prosze Pomuzcie Prosze

W torebce byly irysy i krowki.Z blizej nieznanych przyczyn z torebki
zniknęła połowa irysów i trzecia częsc krowek,łacznie 18 cukierków. W rezultacie w torebce
zostalo tyle samo irysow co krowek.Ile cukierkow zostalo w torebce ?
7 sty 19:50
mary: pomóżcie.
x− irysy
y− krówki
z− ilość wszystkich cukierków
x+y=z
irysy i krówki to suma wszystkich cukierków
x2+y3=18
połowa irysów i trzecia część krówek to 18
x2=23y
a w torebce zostało tyle samo irysów i krówek.
masz tutaj trzy niewiadome i trzy nierówności. pierwszej nie musisz wykorzystywać.
7 sty 19:57
Nicola : ja niemam zielonego pojecia o tym...

moglbys/moglabys) rozwiazac te zadanie bardzo mi na
tym zalezy plis
7 sty 19:59
mary: mogę ci pomóc. ale sama też musisz coś zrobić.
x2+y3=18
mnożymy obie strony przez 6
i wychodzi: 3x+2y=108
x2=23y
znów mnożysz obie strony przez 6
i wychodzi: 3x=4y
podstawiasz to do pierwszego równania i obliczasz.
potem musisz jeszcze odjąć cukierki, które zniknęły z woreczka i tyle.
7 sty 20:05
Nicola : prosze......jezeli tego nie zrobie bede zagrozona na polrocze...prosze.....niewiem oco wgl
chodzi....nie wiem oco w tym chodzi poniewarz lezalam w szpitalu...

prosze
7 sty 20:12
mary: boże. po prostu podstawiasz.
4y+ 2y=108
a więc 6y=108
y=18
4y=3x
4*18=3x
3x=72
x=24
zniknęła połowa irysów, czyli połowa została. irysy to x. połowa z 24 to 12. krówki to y. dwie
trzecie y to 23*18=12
12+12=24
koniec zadania. w której klasie jesteś?
7 sty 20:18
Nicola : 2 gimnazjum
7 sty 20:20
mary: już wiesz skąd się to wzięło i jak?
7 sty 20:21
Nicola : nie.....
7 sty 20:28
Nicola : potrzebowalabym czasu na to zeby to zrozumiec...
7 sty 20:29
mary: to powinnaś poprosić kogoś, żeby ci w tym pomógł, albo jakieś korki..
7 sty 20:30
Nicola : tez o tym myslalam....
7 sty 20:35
Nicola : dziekuje ze mi pomoglas
7 sty 20:43
mary: spoko.
7 sty 20:45
Nicola : a wgl z kad jestes

?
7 sty 20:48