Rozwiąż równanie
Walczyk : 3sin2x +1=2(1+0,25sin22x)
3sin2x +1 −2−0,5sin22x=0
3sin2x −1 −0,5(2sin2xcos2x)=0
3sin2x −1−sin2xcos2x=0
i co dalej ? Pomoże ktoś ?
19 wrz 23:34
Ajtek:
Poszukaj błędnych znaków ±, to raz, dwa, pamiętaj, że 1= sin2x+cos2x
19 wrz 23:38
Walczyk : Próbowałem z jedynki zrobić ale nie wychodzi mi
bo wtedy jest tak 3sin2x−sin2xcos2x−sin2x−cos2x=0
i nie da sie wyciagnac przed nawias
a uprzedzajac nastepna wskazowke to jesli za sin2x podstawie 1−cos2x to tez mi nie wyszlo
chyba ze gdze jest blad,prosz epomocy xD
19 wrz 23:42
Ajtek:
Walcz dalej
19 wrz 23:45
Walczyk : Dzieki za pomoc xD Wlasnie chce isc spac a nie moge twego zrobic xD
19 wrz 23:47
Ajtek:
To idź spać! Rano na wypoczętym umysle zrobisz to raz dwa.
19 wrz 23:50