pierwiastki
weronika: Oblicz:
b) 3√0,027
Proszę o pomoc. Chciałbym aby ktoś mi to rozpisał a nie podał tylko gotowy wynik. Najlepiej
metodą rozkładu na czynniki. Wynik wychodzi 0,3 jednak mi wyszedł 3. Dlaczego akurat tutaj
trzeba dzielić przez 0,3 a nie 3. Nie rozumiem tego.
19 wrz 22:01
zef: | | 3 | | 3*3*3 | | 27 | |
bo ( |
| )3 to |
| = |
| |
| | 10 | | 10*10*10 | | 1000 | |
19 wrz 22:03
grthx: 33=27 wiec jakim cudem wyszedl 3?
(0,3)3= 0,027
Przeczytaj definicje pierwiastka arytmetycznergo
19 wrz 22:05