funckja wykładnicza
Michał: Cześć,nazywam się Michał.Mam pytanie, jak zrobić to przekształcenie wykresu
y=4
|x−1|+1
Proszę o pomoc,z góry dziękuje
19 wrz 21:53
Michał: Pomoże mi ktoś ?,Proszę
19 wrz 22:03
zef: y=4x ⇒ g(x)=f(|x|)
g(x)=4|x| ⇒h(x) u[1,1]
h(x)=4|x−1|+1
19 wrz 22:04
zef: u to oczywiście wektor przesunięcia
→
U [1,1]
19 wrz 22:06
Saizou :
zef chyba coś nie halo

Przesunięcie o wektor u=[a,b] dla funkcja f(x)=4
|x| będzie wyglądało tak
h(x)=4
|x−a|+b
19 wrz 22:14
zef: Czyli trzeba to zrobić tak:
y=4
x przesunięcie o 1 w lewo
y=4
x+1−> f(|x|)
y=4
|x|+1 przesunięcie o 1 w prawo
y=4
|x−1|+1 teraz powinno być oki, sorki za błędy, chyba już na mnie pora
19 wrz 22:17
Saizou :
19 wrz 22:19
Michał:

x=1 y=4
Coś takiego ma wyjsc
19 wrz 22:20
Michał: i jakoś mi nie wychodzi
19 wrz 22:21
Mila:

f(x)=4
|x−1|+1
1)
g(x)=4x→T
[−1,0]⇒
h(x)=4x+1
dalej na następnym rysunku abyś lepiej widział
19 wrz 22:24
Mila:
h(x)=4x+1→S
OY wykresu z prawej strony OY⇒
s(x)=4|x|+1→
T
[1,0]⇒
f(x)=4|x−1|+1
19 wrz 22:34
Michał: DZIĘKUJĘ BARDZO
19 wrz 22:42
myszka:
2 sposób ( przyjemniejszy

dwa przypadki :
1/ x≥1 to
y= 4
x−1+1= 4
x −−−część wykresu dla x≥1
| | 1 | |
2/ x<1 to y= 4−x+1+1= ( |
| )x−2 −− część tego wykresu dla x<1 |
| | 4 | |
Ostatecznie :
y= 4
|x−1|+1 −−− suma tych obydwu części
i to wszystko
19 wrz 22:44
Mila:
Tak, ja też wolę z definicji w. bezw. ale często nauczyciele proszą, aby zapisać
przekształcenia
po kolei.
20 wrz 00:28
myszka:
Tacy nauczyciele ..... to
dręczyciele
21 wrz 00:18
Metis: W takim razie mój profesor był
dręczycielem
21 wrz 00:19
myszka:
21 wrz 00:20
grthx: Dręczyciele to byliby gdyby kazali jeszcze te wykresy rysowac jak dawniej na papierze
milimetrowym
Teraz mozna sobie narysowac w programie rysujacym wykresy
21 wrz 00:55
myszka:
A co na maturze? jaki program wybrać?
Ano ... najprostsze metody ... byle osiągnąć sukces ( jak niejaki
maciu
21 wrz 00:58
grthx: Moze
myszko juz nie wywoluj wilka z lasu

A rysuja w ogole takie teraz wykresy na maturze ?
21 wrz 01:07
grthx: Czy np rysujac wykres funkcji logarytmicznej robi ktos skale logarytmiczna jak dawniej ?
czy myslisz
myszko ze ktos sie bawi w obliczenia (robi do tego tabelke ?
21 wrz 01:11
maciu: Witam
Czuje sie wywolany do tablicy,więc jestem
Sądze,ze te wykresy obejmuja zakres z rozszerzenia na podstawie nie spotkalem sie z czyms takim
21 wrz 01:20